Fransk löksoppa

2 personer

Under min studietid i Linköping så försökte jag lätta upp de tekniska studierna med något annat. Tänkte att jag skulle hålla min franska aktuell men de flesta kurserna verkade vara på för låg nivå. Till slut föll mitt val på en matlagningskurs som skulle hållas på franska.

Vår kursledare, Ghislène, försökte så gott hon kunde att få oss att prata franska. Detta gällde speciellt när vi efter 2 timmar framför spisarna skulle sitta och äta våra skapelser. Jag upplevde det som om det bara var jag som pratade med henne men så var det nog egentligen inte.

Ghislène hade en litet annat angreppssätt på klassiska franska recept än vad man hittar i normala kokböcker. Hon hade också bestämda åsikter om hur man arbetar i köket bl.a. när det gäller att vispa grädde.

Ett av de recept jag lärde mig på denna kurs var detta recept på fransk löksoppa. Det som framför allt skiljer det från andra recept är att det inte är någon buljong i vilket ger en mer mjuk löksmak.

Ingredienser

 • 4-8 gula lökar

 • 1-2 msk smör/margarin

 • 1 msk vetemjöl

 • 1l vatten

 • ½dl grädde

 • salt, peppar

 • bröd och ost till gratinering

Steg för steg

 1. Skala löken, dela den mitt itu och skiva i tunna skivor.

 2. Smält smöret på ganska svag värme i en gryta som soppan får plats i och lägg i den skivade löken. Anpassa värmen så att löken smälter - den ska inte få färg. Låt löken smälta i ca. 5 minuter. Rör om då och då.

 3. Pudra vetemjölet över löken och rör om.

 4. Slå över vattnet och koka upp. Salta och peppra.

 5. Koka på svag värme i ca. 30 minuter.

 6. Jag har provat lite olika varianter med bröd och ost. Det klassiska sättet är att rosta några skivor bröd, slå över soppan i en ugnssäker form, lägga i brödet och strö över riven ost. Gratinera tills osten smält i ugnen med grillen på 250 °.

  Ett annat sätt som man kan göra under tiden som soppan kokar är att skära brödet i små tärningar. Rosta tärningarna i en stekpanna i olja. Lägg över de rostade tärningarna i en ugnssäker form och strö över riven ost. Gratinera och ställ fram på bordet när det är färdigt.

 7. När soppan är klar så smakas den av med grädde och ev. mer salt och peppar.